Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Vabilo k sodelovanju v raziskavi "ACTIVE HEATHWAVE"

VAM JE LETOŠNJE POLETJE KAJ BOLJ VROČE?

Ekipa SLOfit  potrebuje vašo pomoč!  

V sodelovanju s kanadskimi kolegi smo namreč pripravili novo raziskavo ACTIVE HEATWAVE, v kateri nas zanima, ali starši vročino občutite drugače kot vaši otroci?

Z raziskavo, ki bo trajala 8 zaporednih tednov, začnemo v nedeljo, 4.7. 2021. Družine, ki se boste prijavile, boste v juliju in avgustu tako izpolnjevale tedenski vprašalnik, ki vam ga bomo razdelili vsako nedeljo. 

>povezava za prijave<

 

Zakaj ta študija? 

Trenutno se svet segreva hitreje kot prejšnja leta. V poletnih mesecih, zlasti v Evropi, a tudi po svetu, pa so poletja bolj vroča in vročinski valovi, z ekstremnimi temperaturami, pogostejši. 

Prejšnje študije o razlikah v prenašanju vročine med odraslimi in otroki so že pokazale, da se otroci na višje temperature odzivajo drugače kot odrasli - majhni otroci se ne potijo  ​​toliko in morda temperaturnih sprememb tudi ne bodo čutili na enak način, saj se njihov kardiovaskularni sistem na višje temperature odziva drugače v primerjavi z odraslimi. 

 

Naš namen? 

Z raziskavo Active Heatwave želimo torej ugotoviti, ali odrasli in otroki dejansko drugače dojemamo temperaturo okolice, zanima pa nas tudi vpliv temperatur na gibalne navade otrok. Še posebej, ali visoke zunanje temperature vplivajo na njihovo vsakodnevno vedenje. Na primer, koliko časa namenijo počitku, spanju ali igranju. 

Z rezultati bodo tako pridobili več informacij za razvoj posebnih modelov in strategij za vročinsko tveganje, da bodo starši in otroci lahko fizično aktivni, zlasti na prostem, tudi v času vročega vremena. 

 

Skupaj premagajmo vročino!

Več informacij si lahko preberete na spletni strani SLOfit in na spletni strani Outdoor Play Canada.

Za dodatne informacije se lahko obrnete tudi na dr. Shawndo Morrison (shawnda.morrison@fsp.uni-lj.si).

16909_REB_ActiveHW_advertisement_SLO_final